woensdag 12 oktober 2011

De Gorcumse Derby: Anekdotes over de Gorcumse derby (april 1990)


Unitas – SVW roept altijd opwinding op. Er wordt weken van tevoren over gesproken en naartoe geleefd. En toch gebeurt er tijdens deze ontmoetingen weinig. Wanneer we de geschiedenis bekijken, blijkt steeds weer dat Unitas – SVW, of andersom, vaak sportieve en leuke potten voetbal waren. Vooral de spelers die ze meemaakten, kijken er met plezier op terug.

Op zoek naar anekdotes uit de Gorcumse derby’s, kwam één verhaal steeds naar boven. Het was in het seizoen 1976/1977. SVW was op bezoek bij Unitas. Inzet was een halve finaleplaats voor de KNVB-beker.
Ruud den Uijl, SVW-er in hart en nieren en vroeger eerste elftalspeler vertelt: “Arie Romijn, die toen voor Unitas uitkwam, brak alleen door en ging neer in het strafschopgebied. De scheidsrechter, de Heer Zwang uit Zwijndrecht, legde de bal op de stip. Onterecht. Wij kwaad dus, want we stonden met 1-0 achter. Ik op die scheids af. Vermoedelijk trok ik een beetje te hard aan zijn shirt, want de mouw scheurde er half uit. Ik werd er vervolgens uitgestuurd. Nou was het leuke, dat Ben Poot, die voor Unitas de penalty nam, hem expres keihard overschoot. Het bleef dus 1-0. Ja, dat was heel leuk. Dat overschieten dan, niet dat ik eruit moest.”
Anne Smit, jarenlang de vaste goalie bij de streepjes en tevens aanvoerder, komt met dezelfde herinneringen op de proppen. Smit: “Ik zou Arie Romijn toen onderuit hebben gehaald, nu ik raakte hem niet eens aan. Maar Poot schoot inderdaad over. Of ie dat expres deed? Dat weet ik niet. Zijn schot ging wel heel hoog richting zwembad.”
Theo Hölzken kan zich bij dit voorval ook nog herinneren dat Charlie de Kriek, een reus van een kerel, het veld op kwam en dat niemand hem daarvan af durfde te halen. Hölzken: “Een speler, ik geloof Rob Boet, heeft hem toen van het veld gepraat.”
Maar schoot Ben Poot die strafschop nu wel of niet expres over? Poot: “Ik kan het me eigenlijk helemaal niet herinneren. Was die wedstrijd op een zaterdagavond? Goh, dat weet ik niet meer hoor. Wat ik nog wel weet en wat ik een leuke herinnering vind, is een finalewedstrijd om de Nieuwsblad Cup. Het was bij SVW en wij moesten met veel invallers aantreden. Ik geloof dat toen het halve tweede erin stond. Niemand had eigenlijk verwacht dat we die wedstrijd zouden winnen, maar dat deden we wel en met heel goed voetbal. We wonnen toen met 0-2. Na afloop zijn we met de Nieuwsblad Cup en al de stad in gegaan. In een restaurant zat een aantal oud-Unitassers. Die hadden een spelavond. We zijn daar met zijn allen binnengevallen om die beker even te laten zien. Tja, leuk was dat.”

Frappant
Wanneer de oud-spelers eenmaal teruggaan in hun herinneringen, komen er steeds meer boven. Frappant is dat, ondanks de spanning die de duels tussen SVW en Unitas met zich meedragen, de gedachten aan deze wedstrijd in beide kampen zeer sportief zijn. “Het waren meestal fijne potten voetbal”, klinkt het nagenoeg uit alle monden van oud-spelers.
Een heel andere speciale herinnering aan SVW – Unitas is die van Aart Smits, erelid van Unitas en zelf jarenlang eerste elftalspeler. Smits: “Het was in de oorlog en Unitas speelde uit tegen SVW op het oude veld aan de Arkelsedijk. Er kwam tijdens het duel een vliegtuig over waar iets uit viel. Paniek dus, want iedereen dacht dat het een bom was. Later bleek het een plastic olietank te zijn, die naar beneden werd gegooid. Die kwam op de suikerfabriek terecht. Er gebeurde verder niks, iedereen was wel geschrokken. Het was tijdens een competitiewedstrijd. De uitslag weet ik niet meer.”

Rivaliteit
Het lijkt erop, dat er vroeger veel meer rivaliteit bestond tussen beide Gorcumse clubs dan nu en in het recente verleden. Het is ook de oudere garde, van wie er sommigen het niet over hun hart kunnen verkrijgen elkaars complex te betreden, wanneer de eigen club daar toevallig speelt. Een herinnering van Unitas-archivaris Pé Stasse leert ook dat vroeger de sfeer onderling ook grimmiger was.
Stasse: “Ik heb dit van overlevering en speurwerk uit de archieven. Het speelt namelijk in 1924 en toen was ik vijf jaar. Maar het volgende doet de ronde. Het was in januari, op de 27e om precies te zijn en SVW speelde bij Unitas voor de competitie. Ze kwamen toen samen uit in de tweede klasse. Aangezien er nog geen betaald voetbal bestond, was dat de op één na hoogste klasse van Nederland. Tijdens dat duel werden opruiende pamfletten rondgedeeld, waarin stond dat Unitas onrechtmatig handelde wat betreft het inzetten van een speler, die overschrijving had aangevraagd. Unitas was daar zeer verbolgen over. Wie die pamfletten drukte en verspreidde is nooit bekend geworden. Uit het archief blijkt wel dat Unitas die wedstrijd met 4-0 won. En ook, dat Unitas dat seizoen naar de eerste klasse promoveerde: het hoogst bereikbare toen in het Nederlandse voetbal.”

Grap
Dat dergelijke zaken later niet meer aan de orde waren, bewijst het verhaal van Theo Hölzken, die zich herinnert dat eerste elftalspelers van zowel Unitas als SVW een gezamenlijke 1 april-grap hebben uitgehaald, die Gorcum zo’n beetje op stelten zette.
Hölzken: “Dat kan wel zo’n twintig jaar geleden zijn. In elk geval zaten we toentertijd op zondagavond altijd met een heel stel jongens in de Meddox, een café in de binnenstad. Daar waren zowel spelers van SVW als van Unitas. We zijn toen op het idee gekomen om, bij wijze van 1 april-grap, een nieuwe voetbalvereniging in Gorcum op te richten. We schakelden zelfs de krant in. Er werd een foto geplaatst, waarop de helft spelers van Untas 1 was en de andere helft van SVW 1. We hadden nieuwe shirtjes en zelfs al een sponsor. Om de vereniging aan pers en publiek voor te stellen werd iedereen uitgenodigd om de woensdag erop, dat was 1 april, naar Het Spinnewiel te komen.
Tegen betaling van tien gulden kon men lid worden. Nou, er zijn heel wat mensen ingetrapt. En van dat zogenaamde lidmaatschapsgeld dronken Unitas en SVW gezamenlijk een pilsje in Het Spinnewiel. Maar er waren ook jongens bij, die er daarna thuis niet meer in mochten, voordat ze hadden uitgelegd dat het allemaal maar een grap was. Ik geloof inderdaad, dat de rivaliteit bij de oudere garde een grotere rol speelt dan bij onze generatie.”
Hölzken vocht tijdens de duels SVW – Unitas ook altijd een persoonlijk gevecht uit. “Dat maakte die wedstrijd ook anders dan andere. Ik had altijd hommeles met Lermo Carlo, die toen nog bij Unitas speelde. Hij pakte mij de ene keer en dan moest ik een jaar wachten, want meestal troffen we elkaar tijdens ontmoetingen voor de Nieuwsblad Cup, om hem terug te pakken. Inderdaad vloog één van ons dan altijd wel een keer tegen een reclamebord.”
Wim Bats kan zich niet zoveel herinneren: “Ik heb niet zo vaak tegen SVW gespeeld. Maar het verhaal gaat, dat als wij achter stonden en ik kwam mee naar voren, we altijd scoorden. Dat is positief, niet?”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten